Bichon Havanais

Det är inte konstigt att havanaisen idag ligger på topp 10 över Sveriges mest populära hundraser. Det är en social och lättsam ras som är tillfreds med med måttlig motion och stimulans men samtidigt är vital och älskar att följa med på allt från långa promenader, fjällvandringar och andra äventyr i skog och mark.För närvarande finns det cirka 5400 registrerade Bichon Havanais i Sverige!

Havanaisen är lättlärd och vi har hundar som erhållit allt från Rallylydnadschampionat, Freestyle championat, Healwork Championat, Viltspårschampionat till Internationella Utställningschampionat där det sistnämnda kräver både beauty and brains!

Havanaisen är en utpräglad sällskapshund som passar även som förstagångshund och trivs med livet i en barnfamilj. Det är dock viktigt att veta att de pga av sin sociala sida även är i behov av just sällskap och närhet för att må bra. Man behöver som ägare ha en långsiktig plan för tillgodose att de aldrig utsätts för långa ensamma dagar hemma utan närvaro av mänsklig kontakt.

 

Visste du att...

...Bichon Havanais härstammar ursprungligen från Medelhavsområdet och fördes därifrån till Kuba av sjömän. I sitt ursprungsområde dog rasen mer eller mindre ut medan den fortsatte att utvecklas på Kuba, som mycket uppskattad sällskapshund åt aristokratin.

 

Beskrivning av Bichon Havanais

Användningsområde

Den har inga jakt- eller vallinstinkter, men är lättdresserad och är en idealisk familje- och sällskapshund. Den följer gärna med på äventyr.

Hälsa

Sedan många år tillbaka undersöker uppfödarna avelsdjuren för hjärt- och ögonsjukdomar samt för patella (lösa knäleder) innan parning. Detta för att rasen ska vara frisk även i fortsättningen. Rasen lever i regel länge.

Storlek och utseende

Mankhöjd är 23–27 cm. Svansen bärs i en båge över ryggen. Öronen är hängande. Ögonen är ganska stora, mörka och mandelformade. Pälsen ska vara lång, vågig, silkesmjuk och tämligen åtliggande och ha lite eller ingen underull. Rasen kan ha olika färger, vit (mycket sällan rent vit), beige, sobel i olika nyanser, svart, vit eller beige med stora avgränsade fläckar i ovan nämnda färger. Rasen ska vara en liten och energisk hund. Robust, men ändå elegant.

Egenskaper / Mentalitet

Med sitt mjuka sätt är rasen lättlärd, godmodig och ivrig att vara till lags. Den är tillgiven och av naturen gladlynt, vänlig, charmig, och något av en clown.

Pälsvård och skötsel

När man köper en Bichon Havanais är det viktigt att veta att det är en pälsras. Det positiva med pälsen är att den är väldigt mjuk och den inte fäller, men det negativa är att om man inte är intresserad av päls så kan det bli mycket jobb och dyrt. Vi klipper ner några av våra hundars päls då det är mer lättskött, men om man ska ställa ut sin hund på utställning så måste pälsen vara oklippt. Det innebär kammande och bad varje till varannan vecka.

Sandra är utbildad hundfrisör och hon klipper hundarna oftast var 4e månad. Man kan räkna med ett pris mellan 600-2000kr för att klippa sin hund hos en hundfrisör men då kommer hunden vara i en lättskött frisyr som bara kräver ett bad då och då.


Men även om man hade tänkt klippa ner sin valps päls när den blir äldre så krävs det fortfarande att valpen/hunden kan hanteras på ett trimbord. Hunden ska kunna stå stilla i ca 1h för att bli klippt med maskin eller sax. Det är därför oerhört viktigt att träna på att stå på bord och bli hanterad från första veckan valpen kommer till sitt nya hem. Valpen ska vara van vid att tas på och acceptera att även främlingar gör så. Det är viktigt att träna en kort stund varje dag annars kommer det bli en oerhörd stress att bli klippt av en hundfrisör. Så inte förs valpen kan stå stilla på bordet för att kammas, klippas klor och borsta tänder så är det dags att klippa pälsen.

Vänta med att klippa din valp tills den är ca 6 månader. Fördelen med detta är också att ni får in mer hantering i vardagen genom att man ska sätta upp tofs eller spänne. Det är en viktig hantering som lätt glöms bort, men med att hålla på med uppsatt lugg får man en hund som blir van att pillas på och vara still.

När valpen valpen är 4 månader kommer luggen komma i vägen för ögonen. Man kan smeta på lite vaselin för att tynga ner pälsen mellan nos och ögon. Det ovanför ögonen kan man kamma bakåt med vaselin och sätta upp med en liten gummisnodd eller spänne. Spännen som inte sliter på pälsen finns att köpa på BBHC- websida.

När valpen närmar sig 8månader- 1år så kommer man behöva kamma ut ull från pälsen. Det släpper lite grann innan också men inte alls som just vid den tiden. Framförallt kommer ullen fastna i pälsen och bilda tovor på mage, ljumskar och runt öron eller halsbandsområdet. Att ha sele just nu är inte att rekommendera. Ullen fastnar alltså i pälsen istället för att hamna på golven. Ull behövs kammas ut hela hundens liv. Det är olika hur mycket ull en hund har. En del har mycket och en del har lite.